51000 sähkötolppaa ja 3900 kilometriä piuhaa

Etusivu

(Katri Kujanpää, julkaistu UA:ssa 10.8.2017)

Suomessa kuluttaja on jo vuosikaudet voinut kilpailuttaa sähkönsä myyntihinnan. Tätä mahdollisuutta käytetäänkin ahkerasti, ja se on kokonaisuudessaan hyvä asia. Suunnatonta parranpärinää aiheuttaakin nykyään sähkölaskussa sähkön siirtohinta, joka on verkkoyhtiöiden vallassa eikä sitä voi kilpailuttaa.

On täysin ymmärrettävää, että kun kuluttaja saa vaikkapa 100 euron sähkölaskun, josta myyntihinnan osuus on 33 euroa ja loput siirtoa, heräähän siinä kysymys siitä, miten monopoliasemasta kuluttajaa jälleen rahastetaan. Harvoin huomataan sitä, että sähkölaskussa valtion sähkövero ja arvonlisävero peritään siirtohinnan yhteydessä ja ne muodostavat helposti kolmanneksen koko laskun loppusummasta. Karkeasti voi siis sanoa, että laskusta kolmannes on myyntihintaa, kolmannes siirtohintaa ja kolmannes veroja.

Energiateollisuuden mukaan siirtomaksut ovat 20 vuodessa nousseet 55 % kun taas veroja on samassa ajassa onnistuttu nostamaan 265 %. Älkää toki ymmärtäkö väärin, ei minulla mitään viisasten kiveä ole energiaverojen alennuksiin, eikä sen puoleen siirtohintoihinkaan, pidän vain tärkeänä, että kuluttajat tiedostaisivat entistä paremmin sen, mistä laskun loppusumma koostuu ja miksi. Myynnin voit siis kilpailuttaa, verot ovat poliittisia päätöksiä ja linjanvetoja ja sillä jäljellle jäävällä kolmanneksella siirretään sähkö sitten töpseliisi saakka.

No mutta miksi se siirtohinta joka tapauksessa on muilla kalliimpi kuin toisilla? Yksi painava syy on maantiede. Esimerkiksi meillä Pohjois-Satakunnassa paikallisen energiayhtiömme Vatajankosken Sähkön verkko palvelee 23 000 asiakasta. Kun isojen kaupunkien verkkoyhtiöillä on ylläpidettävää johtoa yhtä sähkönkäyttöpaikkaa kohti 10 metristä 100 metriin, meillä Vatajankoskella sitä on 217 metriä. Vertailun vuoksi todettakoon, että Helsingin Energialla sitä on 16 m ja Pori Energialla 59 m. Piuhaa siis piisaa. Verkostoa kokonaisuudessaan Vatajankoskella on 3900 km ja vielä sivujuonteena mainittakoon, 51 000 sähköpylvästä. Niitä kaikkia ei koskaan tulla vaihtamaan maakaapeliin, ihan vaan tiedoksi niille, jotka siitä messuavat. Eli toimintavarmuudesta huolehtiminen vaatii melkoisia investointeja ja työvoimaa, joka toki näkyy siirtohinnassa.

Toivokaamme siis myrskyttömiä säitä ja teknologista kehitystä, näin ehkä joskus asiakas maksaa sähkön siirrostaan saman riippumatta siitä, missä päin Suomea hän sattuu asumaan.

* * * *

Kankaanpäässä järjestetään tulevana viikonloppuna maksuton upea koko perheen moottoriurheilutapahtuma Vauhdin Festivaali, joka tuo paikkakunnalle tuhansia ihmisiä. Tapahtuma on samalla osoitus kaupunkimme joustavasta ja ketterästä elinkeinopolitiikasta ja päätöksenteosta. Suljemme kadut, annamme keskustan ja torin alueen maksutta käyttöön tapahtuman järjestäjille eli luomme puitteet ja edellytykset emmekä ole jarruna vauhdin tielllä. Tervetuloa tutustumaan!