Taloudesta: Helpot ajat ovat ohi

Etusivu

Julkaistu Kankaanpään Seudussa 1.11.2018

Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Näin voidaan todeta, kun tarkastellaan Kankaanpään kaupungin taloudellista tilannetta. Jos vielä kesällä kaupunginvaltuuston torikokouksessa kilpaa kiiteltiin vuoden 2017 hyvää tilinpäätöstä, voidaan näin neljä kuukautta myöhemmin kaihoisin ajatuksin muistella kesäisiä hyviä aikoja.

Hyvien taloudellisten vuosien jälkeen Kankaanpään kaupungin taseessa on vanhaa kertynyttä ylijäämää 3,2 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tämän vuoden tilinpäätöksestä tulee 3,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Näin ollen koko taseessa oleva ylijäämä tulee kuitatuksi, eikä riitäkään. Suurimpana ylityksenä vuoden 2018 osalta on PoSan ennakoitu 1,8 miljoonan euron määrärahaylitys. Myös erikoissairaanhoidon 750 000 euron ylitys on poikkeuksellinen. Lisäksi verottaja arvioi vuoden 2018 osalta kuntien verotulot liian positiivisiksi. Todellisuudessa suomalaisten palkansaajien veronpalautukset ovat tänä vuonna ennätyksellisen suuret, aiheuttaen kunnille vastaavasti suuret veromätkyt. Myös kilpailukykysopimus, se kuuluisa kiky, on vaikuttanut miinusmerkkisesti kuntatalouteen.

On sanomattakin selvää, että tulevan vuoden talousarvion laatiminen tulee olemaan haastellista. Se aiheuttaa haasteita sekä virkamiesjohdolle että meille luottamushenkilöille. Lautakuntien talousarvioesitykset ovat 1,3 miljoonaa yli kaupunginhallituksen antaman raamin. PoSan esitys Kankaanpään tulevan vuoden määrärahatarpeesta on 700 000 euroa suurempi, kuin kaupunginhallituksen esitys. Mistä saadaan kaupungille lisätuloja ja mistä voidaan karsia? Ollaanko valmiita palvelujen heikentämiseen? Entä verojen korotukseen? Myydäänkö omaisuutta vai korotetaanko hintoja? Ei kuulosta mikään mieluisalta vaihtoehdolta, vai mitä?

Yhtä kaikki, tilanne on tämä. Helppoja ratkaisuja ei ole edessä. Sekään ei lohduta, että samassa ahdingossa on lukuisa määrä kuntia ympäri Suomen, joukossa isoja ja pieniä. Esimerkiksi Tampere tekee tänä vuonna 70 miljoonan alijäämän. Valtionosuudet vähenevät ensi vuonna Kankaanpään osalta 217 000 euroa. PoSa-kuntien osalta valtionosuuksia leikataan yhteensä n. 1 miljoonan verran. Kyyti on kylmää.

Kaupunginhallitus aloittaa talousarviokäsittelynsä 19.11. On tärkeää, että kaupunkilaiset tietävät, missä mennään ja mitkä asiat ovat nykytilanteeseen olleet vaikuttamassa.

Heidi Viljanen
kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd)