Hyvä pöhinä pitää pikkukaupungin virkeänä

Kirjoituksia

Heidi Viljanen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja
julkaistu UA:ssa 27.6.2018

Kesäkuun toisena lauantaina Kankaanpään kaupunginvaltuusto piti jo perinteeksi muodostuneen kesäkokouksensa Kankaanpään kauppatorilla. Kaupungin tarjoamien munkkikahvien lomassa oli mukava rupatella ja tavata ihmisiä. Torikansa sai seurata valtuuston kokousta ja kuunnella kiittäviä puheenvuoroja vuoden 2017 tilinpäätöksestä. Ehkä muutama kriittisempikin lause kuultiin, hyvä niin. Suosittelen lämpimästi muidenkin kuntien valtuustoille kansan pariin jalkautumista. Valtuuston kokouksissa tuskin missään Satakunnan kunnassa on lehtereillä yleisöä ruuhkaksi asti. Ellei esityslistalla satu olemaan jotain erityisen mehukasta.

Sain pyynnön kirjoittaa Kankaanpään kaupungin kuulumisia. Onhan kaupungin pöhinää tullut seurattua nyt vuoden ajan aitiopaikalla, kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Ja pöhinää totta tosiaan tarvitaan. Kankaanpään kaupunki on seutukaupunki, jonka toiminta vaikuttaa väistämättä koko Pohjois-Satakuntaan. Sillä millaisia päätöksiä ja valintoja Kankaanpäässä teemme, on väistämättä vaikutusta myös laajemmin. Päätöksenteon tulee olla harkittua ja fiksua. Luovuutta unohtamatta. Hyviä päätöksiä ja oikeita suuntaviivoja tehdään ainoastaan hyvällä yhteistyöllä, jota kotikaupungissamme on onneksi riittänyt.

Kankaanpään kaupungin taloudellinen tilanne on hyvä. Olemme neljänä peräkkäisenä vuotena saavuttaneet ylijäämäisen tuloksen. Investointitahti on viime vuosina ollut hurja ja tilanne jatkuu samanlaisena vielä tulevinakin vuosina. Suurimpana investointikohteenamme on parhaillaan käynnissä oleva liikuntakeskuksen ja uimahallin peruskorjaus. Tätä peruskorjausta on odotettu pitkään ja hartaasti. Kirjaston peruskorjaus saatiin juuri valmiiksi ja seuraavana vuorossa on terveysaseman uuteen kukoistukseen saattaminen. Paljon tärkeitä hankkeita, jotka ovat välttämättömiä ja joilla on merkittävä rooli asukkaiden hyvinvointiin. Palveluista tulee pitää hyvä huoli. Hyvistä tilinpäätöksistä huolimatta lainamäärämme kasvaa investointien myötä merkittävästi. Riskit ovat tiedossa eikä löysäilyyn ole minkäänlaista varaa.

”Äly, taide ja hyvinvointi asuvat meillä” – on kaupunkistrategiamme ydinviesti, jonka pohjalta Kankaanpäästä on hyvä rakentaa tunnetumpaa ja vetovoimaisempaa kaupunkia. Turha vaatimattomuus on viimeistään nyt heitettävä nurkkaan ja kerrottakoon se nyt ääneen, että me täällä Kankaanpäässä meinataan tulevaisuudessa olla Satakunnan vetovoimaisin yrittäjäkaupunki. Siinä on haastetta, mutta haasteet on tehty voitettaviksi. Hihat on jo kääritty.
Hyvä, myönteinen tuuli puhaltelee meillä täällä Pohjois-Satakunnan sydämessä. On sellainen mukava tekemisen meininki.

Palataanpa vielä sinne Kankaanpään torille, sillä monille Kankaanpää on tuttu nimenomaan toripäivistään. Kesällä sekä torstaisin että lauantaisin tori täyttyy kansasta. Mitä parempi keli, sen enemmän väkeä. Meno on toripäivinä, niin kuin suuremmassakin kaupungissa. Ja mitäkö ne ihmiset siellä torilla torstaisin jonottaa? No mustaamakkaraa tietysti. Kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin. Torilla tavataan!