Kijoittaja Petra Mäensivu, kuntavaaliehdokas numerolla 84 ja aluevaaliehdokas numerolla 2496

Vuonna 2023 hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Monenlaisia uhkakuvia oli ilmassa, kuten myös optimismia sen suhteen, että muutoksen myötä palvelut paranevat. Uudistuksen lähtökohta oli turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut sekä parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Tavoitteena oli perus- ja erityistason palveluketjujen sujuvoituminen, kun toiminta on yhden organisaation alla.
Satakunnan hyvinvointialue on toiminut reilun kaksi vuotta ja muutosta palveluiden järjestämiseen on tullut. Enemmän ja nopeammin, kuin olisi voinut kuvitella. Uudistusta on toteutettu talous edellä. Tästä ei voi syyttää vain hyvinvointialueen päättäjiä tai viranhaltijoita, vaan siihen on vaikuttanut myös valtion riittämätön rahoitus näihin elintärkeisiin palveluihin. Satakunnassa on jouduttu ja joudutaan tekemään ratkaisuja, jotka ovat uudistuksen tavoitteiden vastaisia ja todennäköisesti kustannuksia lisääviä, viimeisimpänä hoitajamitoituksen pienentäminen ja hoitotakuun pidentäminen. Tässä kustannuspaineessa perustason palveluita, joiden piti uudistuksen myötä vahvistua, on jouduttu karsimaan enemmän kuin olisi ollut järkevää.
Hyvinvointialueella on kyllä (lähinnä hankerahoituksella) kehitetty mm. digitaalisia ja liikkuvia palveluita, joihin suhtaudun lähtökohtaisesti myönteisesti. Näiden palveluiden saavutettavuus voi kuitenkin osoittautua haasteelliseksi. Laboratorionäytteiden ottamiseen tarkoitettu auto ei ole esteetön ja kaikilla ei ole mahdollisuutta tai osaamista asioida digitaalisessa sote-keskuksessa. Pitkät välimatkat kiinteisiin sote-keskuksiin voivat johtaa siihen, että hoitoon ei hakeuduta ajoissa ja ongelmat pahenevat. Palveluita tulisi kehittää aidosti asiakaslähtöisiksi alueellinen yhdenvertaisuus huomioiden. Vähintään perustason sote-palveluiden tulisi olla mahdollisimman helposti saavutettavia.
Hyvinvointialue organisaationa on nuori, joten on ymmärrettävää, että kaikki ei vielä ole valmista. Hyvinvointialueella työskentelevien tuhansien sote- ja pelastusalan asiantuntijoiden osaamista ja kokemusta palveluiden järjestämisestä asiakaslähtöisesti, reilusti ja järkevästi tulee hyödyntää kehittämistyössä enemmän. Tällä hetkellä henkilöstö elää kuitenkin jatkuvassa epävarmuudessa johtuen säästötoimista, yt-neuvotteluista ja toimintojen uudelleen organisoinnista. Siitä huolimatta he jaksavat edelleen huolehtia satakuntalaisten hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta.