Kankaanpään kaupungin varhaiskasvatus ja seurakunnan lapsityö ansaitsevat kiitokset

Etusivu,Kirjoituksia

(julkaistu Kankaanpään Seudussa 13.5.2021)

Äitienpäivänä pysähdyin jälleen oman vanhempana olemiseni äärelle miettien ja muistellen sen iloja ja suruja. Kuten monille muillekin vanhemmille, myös minulle lapseni tuovat valtavasti iloa ja äitiys on täynnä arkisia ilon hetkiä, mutta matkalle on mahtunut varsin paljon myös väsymyksen, turhautumisen, osaamattomuuden ja suuttumuksen mustia hetkiä. Erityisesti vuosina, kun pieniä päivähoitoikäisiä perheessämme oli useita, niin väsymys on sumentanut monet arvokkaat hetket varsin harmaiksi.

Näinä hetkinä on ollut korvaamattoman tärkeää, että yhteiskunnan tukiverkot ovat ottaneet vastaan ja paikanneet sitä, mihin itsellä ei ole ollut osaamista eikä voimia. Tästä suuret kiitokset kuuluvat Kankaanpään seurakunnan kerhojen ohjaajille sekä Kankaanpään varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Kun omat voimat on riittäneet juuri ja juuri perusarjen pyöritykseen, on kerhoissa ja päivähoidossa lapset saaneet ohjausta ja opetusta lukemattomissa asioissa.

Nuorin lapsemme päättää tänä keväänä esikoulun ja päivähoidon siirtyen syksyllä peruskouluun ekaluokkalaiseksi. Yhteistyömme Kankaanpään varhaiskasvatuksen kanssa siis päättyy. Yhteistyö on alkanut v. 2008, eli kokemusta palveluiden käyttäjänä on kertynyt. Myllymäen ryhmis, perhepäivähoito, Jalavan päiväkoti ja Petäjäisen päiväkoti ovat näinä vuosina olleet osa lastemme ja perheemme elämää. Myös Kankaanpään seurakunnan lapsityön kerhotoimintaan on meiltä osallistuttu aktiivisesti niinä vuosina, kun jompi kumpi vanhemmista on ollut pienen lapsen kanssa kotona.

Näissä lapset ovat saaneet hoivaa ja hoitoa turvallisilta, tutuilta aikuisilta, ohjausta, opetusta, lukemattomia aterioita, oppineet kaveri- ja tunnetaitoja, oppineet kädentaitoja, käyneet retkillä, uimassa, saaneet tukea päivärytmiin jne. Yhteistyö ammattilaisten kanssa on aina ollut toimivaa ja olen kokenut vanhempana tulleeni arvostetuksi ja myös että lastamme on kohdeltu yksilönä ja arvostaen. Usein on ollut viikkokirjeet meillä lukematta, kurahousut hukassa, vääränlaiset vaatteet tai sukset vielä vintillä, kun ohjelmassa on ollut hiihtoa. Aina näihin unohduksiin on suhtauduttu henkilökunnan osalta rakentavasti. Lapsillamme on välillä ollut likaiset vaatteet ja pojilla melkein aina reikiä housunpolvissa, mutta olen kokenut, että niistä ei ole tarvinnut stressata. Itse koenkin, että päivähoidossa keskitytään oikeisiin asioihin ja hyväksytään lasten ja perheiden erilaisuus. En tiedä voiko päivähoidon suhteen puhua asiakaspalvelusta, mutta jos voi, niin se on ollut erinomaista. Ymmärrystä on riittänyt silloinkin, kun itsestä on tuntunut, että nyt mentiin riman alta ja kunnolla.

Eväitä elämään saadaan kotoa, mutta kyllä sitä reppua pakataan paljon myös yhteiskunnan toimesta. Varhaiskasvatuksessa ja koulussa tasataan kotiolojen eroja ja pakataan lasten reppua tulevaa varten. Iso joukko lapsia viettää suuren osan arkipäivästään päivähoidossa ja koulussa, joten sillä mitä siellä tapahtuu, on korvaamaton merkitys. Laadukas, hyvin resurssoitu varhaiskasvatus ja koulutus ovat jokaisen siihen sijoitetun euron arvoisia, sillä panostus maksaa itsensä monin verroin takaisin.

Perheemme osalta on siis tullut aika kiittää ja kumartaa, sekä toivottaa lasten kanssa työtä tekeville arjen ammattilaisille voimia, jaksamista tulevaan ja aurinkoa kesään. Se työ, jota tehdään lasten kanssa ja heidän vuokseen, on tärkeää, sillä sille työlle rakentuu tulevaisuus.

Hannaleena Vuorinen

Kankaanpää