Kuka heiluttaa lopulta mitäkin?

Etusivu,Kirjoituksia

Julkaistu Kankaanpään Seudun verkkosivuilla 31.1.2019

Pomarkun kunnanjohtaja Eero Mattsson toi esiin mielenkiintoisen näkökulman kirjoituksessaan terveyspalvelujen ulkoistamisen selvityksestä. Heiluttaako koira häntää vai häntä koiraa.

Ironista kyllä on itselleni tullut sama kysymys mieleen, kun olen katsellut asiaan liittyvää kirjoittelua. Haluavatko ulkopuoliset tahot painostaa Kankaanpään kaupunkia tekemään selvityksen asiassa, joka on vastoin sen omaa toiminta-ajatusta.

Ne vuodet, jotka olen istunut kaupunginhallituksen pöydässä, on Kankaanpäässä ajateltu kielteisesti terveys- ja hoivapalvelujen kokonaisvaltaisesta ulkoistamisesta. On pidetty vahvuutena monipuolisuutta. Osa ulkoistettua, osa omaa toimintaa. Näin pysyvät laatu ja hinta vertailtavina.

Nyt muutamassa kuukaudessa tämä asia onkin Kankaanpään ulkopuolisten tahojen osalta tullut kyseenalaistetuksi. Onko siis Kankaanpään kaupungin muutettava omaa ajattelumalliaan, koska joku muu sitä haluaa? Ajattelemmeko väärin?

Viime päivien uutisointien perusteella oma linjamme terveyspalvelujen ulkoistamiseen on ollut todellakin oikea. Meillä on Suomen mittakaavassa varmasti hyvää ja laadukasta terveys- ja hoivapalvelua.

Terveyspalvelujen ulkoistaminen ei ole viime syksynä keksitty asia, eikä sen selvittäminen ole nyt Kankaanpäälle erityisen ajankohtaista. Itse asiassa ajankohta selvitykselle on erittäin huono. Selvitys itsessään tuo epävarmuutta kuntalaisiin ja työntekijöihin.

Tällä hetkellä lähes kaikki sote-uudistuksesta lähtien on epäselvää, ja näissä olosuhteissa on varmasti vaikea tehdä kauas kantavia ja kestäviä ratkaisuja. Roolimme osana Satakunnan maakuntauudistusta olisi aika erikoinen, jos maantieteellisesti isona osana Satakuntaa alamme yhtäkkiä puuhailemaan aivan omiamme.

Selvityksen lopputuloksen voi toki jokainen aikuinen jo ennalta arvata. Paperilla kauppamiehen on tietenkin saatava hinta selkeästi halvemmaksi kuin nykyinen järjestelmä.

Jokainen kunta nykyisessäkin kuntayhtymässä voi käsittääkseni selvittää omat toimintamallinsa yksityisten toimijoiden kanssa, onhan kunnalla lopulta aika laaja itsehallintaoikeus.

Oman käsitykseni mukaan tällaiset kokonaisvaltaiset ulkoistamiset ovat kuitenkin tällä hetkellä valtiovallan toimesta lainsäädännöllä tehty mahdottomaksi. Kankaanpään kaupungin osalta en siis tällä hetkellä pidä mitenkään perusteltuna lähteä selvittämään ulkoistuksia. Selvittämistä kaupungilla, kuten olettaisin muissakin kunnissa, riittää kyllä muutenkin ihan tarpeeksi.

Lauri Kujanpää
kaupunginhallituksen jäsen (sd.)