Leevi Aarniokoski 1939-2023

Etusivu,Kirjoituksia

Kankaanpään Työväenyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Leevi Aarniokoski nukkui pois lokakuun puolivälissä 84-vuotiaana.

Leevi liittyi Suomen Sosialidemokraattiseen puolueeseen aprillipäivänä vuonna 1960. Tuolloin puoluetta johti Väinö Tanner ja puoluesihteerinä toimi Kaarlo Pitsinki. Ennen puolueeseen liittymistä kodin ja suvun aatteellinen perintö oli vahva. Jo lapsena sosialidemokratia ja työväentalo tulivat tutuiksi mm. Päivän nuorten toiminnan kautta. 1970-luvulla Leevi valittiin Kankaanpään Työväenyhdistyksen johtokuntaan ja vuonna 1986 puheenjohtajaksi. Puheenjohtajan tehtävää hän hoiti 10 vuotta ja vielä 2000-luvun alussa uudelleen muutaman vuoden. Puoluetoiminnan vuosinaan Leevi Aarniokoski toimi paikallisissa luottamustehtävissä, mutta edusti Satakuntaa myös valtakunnan tasolla SDP:n puolueneuvostossa, nykyisessä puoluevaltuustossa.

Oman isän kaatuminen talvisodan taisteluissa jätti Leeviin ikuisen jäljen ja hän toimikin aktiivisesti niin sotaorpojen kuin sotaveteraanijärjestöjen toiminnassa. Kirjapainoalalla työuransa tehnyt mies toimi myös ay-liikkeessä saaden Suomen Kirjatyöntekijäin Liiton kunniajäsenyyden ja vuonna 2010 hänet kutsuttiin SDP:n kunniajäseneksi Joensuun puoluekokouksessa.

Leevi piti huolta yhteiskunnallisen historiatiedon jatkumosta. Hänellä oli iso halu ja ymmärrys säilyttää historiallista muistijälkeä seuraaville sukupolville ja hänellä oli muistissaan lukemattomia tarinoita elämänkaarensa varrelta, mutta myös paljon muistitietoa ajalta ennen hänen syntymäänsä. Ilman Leeviä ei Kankaanpään Työväenyhdistys olisi dokumentoinut 100-vuotista historiaansa ja samalla paikkakunnan historiaa kovakantisen historiankirjan lehdille ja me olisimme jääneet paitsi monesta tarinasta, toimintamallista ja perinnetiedosta ilman Leeviä.

Kankaanpään Työväenyhdistyksessä on aina uskallettu luottaa nuoriin. Leeville tämä oli erityisen tärkeää. Hän antoi tilaa tehdä ja kokeilla, mutta ei jättänyt meitä koskaan yksin. Hän oli tukena ja apuna, kannusti ja rohkaisi väsymättä.

Leevi oli aatteen mies koko elämänsä. SDP:n arvot, heikoimmista huolehtiminen sekä oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo olivat ohjenuorana kaikessa tekemisessä. Leevi jätti vahvan jäljen kankaanpääläiseen sosialidemokratiaan, joka toivottavasti välittyy meidän puolueen työssä mukana olevien toiminnassa jatkossakin.

Leevin läheisten suuressa surussa myötäelävät sekä Leevin työtä ja muistoa kunnioittavat monet ystävät ja puoluetoverit vuosien varrelta.

Johanna Autio

Katri Kujanpää