Päättäjänä kunnassa – mainettaan hauskempi harrastus

Etusivu,Kirjoituksia

Kevään 2017 kuntavaaleissa oli Manner-Suomessa Tilastokeskuksen mukaan ehdokkaana yhteensä 33 618 henkilöä. Satakunnassa äänioikeutettuja henkilöitä oli tuolloin 180 882 ja ehdokkaita maakunnassa yhteensä 1 817. Kotikaupunkimme Kankaanpään ehdokasmäärä oli 152. Asukkaita meillä tuona vuonna oli 11 585 ja heistä äänioikeutettuja 9 495. Maakunnan keskuskaupungissa Porissa äänioikeutettuja oli 69 891, heistä ehdolla 373. Koko maakunnan äänioikeutetuista ehdolla oli siis yksi prosentti, kankaanpääläisistä 1,6 prosenttia ja Porissa 0,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Kunta-asiat tulevat ihmisen lähelle yleensä esimerkiksi päivähoidon, terveyskeskuksen päivystyksen, peruskoulun, puhtaan juomaveden tai katujen aurauksen kautta. Suurimmaksi osaksi kaikki asiat menevät hyvin mutta jos puutetta löytyy, niistä näkyvistä ja arkea lähellä olevista asioista vastaa kunta.

Politiikka on sanana virttynyt, värittynyt ja liiskaan poljettu. Kun näin on käynyt, on tehty samalla karhunpalvelus suomalaiselle kunnalle. Ei tämä ole sellaista, miten tämä näyttäytyy. Suurin osa asioista päätetään hyvässä yhteisymmärryksessä puolueiden ja kunnan virkamiesjohdon kanssa. Suurinta osaa asioita suunnitellaan, mietitään, keskustellaan perusteellisesti eikä niitä vedetä ässänä hihasta niin kuin Kummelin Pena.

Kun ihmistä pyydetään ehdolle kuntavaaleihin, kielteisissä vastauksissa nousee esille oma ajankäyttö tai epävarmuus siitä, osaako asiat. Voin vakuuttaa, että molempiin löytyy ratkaisu. Jos kiinnostaa, ehdit, jos kiinnostaa, opit ja osaat.

Ehdokkuus ja kampanjointi on hieno kokemus ja reitti päättämään kotikuntasi asioista valtuutettuna ja muissa luottamustoimissa. Valtuutetun tehtävän lisäksi kuntavaaliehdokkaiden joukosta valitaan edustajia myös muihin luottamustoimiin kuten lautakuntiin, kunnallisten yhtiöiden hallituksiin, johtokuntiin sekä maakunnallisiin luottamustehtäviin.

On meidän kaikkien kuntalaisten etu, että mahdollisimman moni laittaisi itsensä likoon ja lähtisi tutustumaan tähän pahamaineiseen, mutta jännittävään ja laaja-alaista kokemusta ja erilaisia tuttavuuksia tuovaan harrastukseen, kunnan päättäjän talkoohommiin. Ja sinänsä kuntapäättäjän harrastus on harvinainen, että siitä jopa maksetaan pieni korvaus tai kokouspalkkio. Monesta muusta harrastuksesta kun joutuu itse maksamaan.

Kuntavaalit ovat ensi keväänä, huhtikuun 18. päivä. Jos sinua pyydetään ehdolle, älä ykskantaan vastaa kieltävästi. Mene vaikka tutustumaan pyytäjän puolueen toimintaan. Tai muidenkin. Mieti. Kehtaa. Ja uskalla. Suomalainen kunta tarvitsee piristysruisketta ja laaja joukko uusia ihmisiä toivotetaan tervetulleeksi mukaan.

Katri Kujanpää, Kankaanpään Työväenyhdistyksen puheenjohtaja

katri.kujanpaa@kankaanpaa.fi