Ryhmäpuhe talousarviovaltuustossa 19.12.22

Etusivu,Kirjoituksia

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kujanpää piti SDP:n ryhmäpuheenvuoron 19.12.2022 kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa Kankaanpää-salissa.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat.

Kankaanpään kaupungin 50-vuotisjuhlavuosi alkaa kääntymään loppua kohti. Kesästä asti tätä talvea on pelätty ja monissa lehtikirjoituksissa meitä on jo talvella peloteltukin, pakkanen tulee, energian hinta on kova ja sähkökatkokset mahdollisia. Nyt viime viikkoina olemme jo saaneet esimakua pakkasesta ja tätä puhetta kun kirjoittelin, niin luonto ainakin Kankaanpään Lohikossa näytti talvisen kauniilta. Tulevat vesisateet sen tosin voivat pian muuttaa. Joka tapauksessa pimein ja synkin aika vuodesta alkaa olemaan jo takanapäin. No se siitä säätietojen kertaamisesta ja sitten itse asiaan.

Olemme nyt talousarviovaltuustossa. Normaalisti silloin perehdytään lukuihin ja euroihin. Jotenkin ajattelin tätä puhetta miettiessäni asiaa vähän pidemmällä aikajänteelle. Varmaankin siitä syystä, että nykyisessä tilanteessa edes kahden tai kolmen vuodenkaan aikajänne tuntuu mahdottomalta ennustaa tai arvioida. Kahdenkymmen vuoden aika vielä mahdottomammalta. Voimme sanoa, että taloutemme on nyt kunnossa ja suuren muutoksen tuoma hyvinvointialueisiin siirtyminen on alkamassa. Se, kuten maailmanpoliittinen tilannekin määrittää sitten tulevaisuudessa palveluidemme laadun ja määrän. Tai ainakin suurimman osan palveluistamme.

Taloudellinen ennustaminen sinne hyvinvointialuiden aikaan on vaikeaa. Mutta kaiken kaikkiaan ei ole vaikea ennustaa sitä, että maailmanpoliittinen tilanne johtaa siihen, että edessämme ovat taloudellisesti niukemmat vuodet. Se, mistä olen tyytyväinen ja ylpeäkin on Kankaanpään selviytyminen 2000-luvun alkupuolen kuntatalouden vaikeista vuosista. Jo 1990-luvulta alkanut alueen rakennemuutos on ollut koko seutukunnalle haastavaa sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Kankaanpää on kuitenkin muuntautunut pienestä teollisesta maalaiskaupungista innovatiiviseksi ja monipuoliseksi maalaiskaupungiksi. Ja olemme niin sanotusti vaikeinakin aikoina saaneet pidetyksi pään pinnalla ja silti pystyneet kehittämään kaupunkiamme. Monta tasapainottamisohjelmaa on käyty läpi. Olemme kuitenkin tehneet merkittäviä investointeja ja tämän hetken palvelutasomme sekä toiminnallisesti että fyysisten tilojen osalta on hyvä. Nyt suuri osa budjetistamme siirtyy hyvinvointialueille ja voimme keskittyä vielä tehokkaammin jäljellä oleviin asioihin. Tietenkään sosiaali- ja terveyspalveluiden edunvalvontaa unohtamatta. 

Kuntien tämänhetkinen taloustilanne on verrattain hyvä, kiitos maamme hallituksen, joka on reagoinut kiitettävästi näinä maailmanlaajuisten kriisien vuosina. Kunnat ovat aina ne, joiden palvelut ovat lähimpänä kuntalaisia. Niitä arjen asioita on ensiarvoisen tärkeä hoitaa, jotta ihmisillä pysyy luottamus yhteiskuntaan ja sen toimintakykyyn. Niistä olemme pystyneet hyvin huolehtimaan näinä vaikeina korona-aikoina ja nyt Ukrainan sodan vuosina.

Kuten on aiempinakin vuosina monesti todettu, on talousarvioiden ja tilinpäätösten huolestuttavin osa ollut väestön väheneminen. Tätä koko maatakin koskevaa suuntausta vastaan on ajateltu taisteltavan ainakin osittain markkinoinnin ja mielikuvien edistämisen kautta. Tehdään kaupungistamme kiinnostava, nostetaan imagoa ja pyritään tätä kautta vaikuttamaan elinvoimaamme. Haluankin muistuttaa, että mielestäni tämä asia on pitkän matkan juoksua ja se vaatii tulevinakin vuosina henkilöresursointia markkinointipuolelle. Tässä talousarviossa oleva määräaikainen projektityöntekijä ei auta enää vuonna 2024 tai 25. Tarvitaan pysyvyyttä ja jatkuvuutta markkinoinnin kehittämiseen. Ja ilman riittävää henkilöresurssia se ei ole tulevaisuudessa mahdollista.

Uusi innovaatiotyöryhmä on ollut minulle henkilökohtaisesti mieluisa luottamuspaikka. Kovasti olen tykännyt siihen osallistua ja on hienoa, että siinä saan olla mukana. Se on mielestäni myös taas pieni askel oikeaan suuntaan. Innovaatiotyöryhmän kautta nousi taas esille Kankaanpää-sovellus ja nyt sitä aletaan viemään eteenpäin. Sen tarpeellisuuden voi todeta vain miettimällä tämän päivän ihmisten rutiineja. Melkein kaikilla vauvasta vaariin on se älypuhelin tärkeä osa arkea. Tätä kautta meillä on mahdollisuus luoda aivan uusi ja ehkä läheisempikin kontakti kuntalaisiin. Tämä kannattaa mielestäni ottaa todesta.

Valtuustoryhmämme on jo jonkin aikaa kantanut huolta nuorisostamme ja heidän kohdistuvista palveluistamme. Olemme tehneet aloitteita nuorisotilojen aukioloajoista ja aamupalatarjoilusta. Ne ovat menneet eteenpäin ja ovat pieniä palasia kokonaisuudessa. Varmasti kaikki muutkin valtuustoryhmät yhtyvät siihen, että kokonaisuus nuorten palveluissa on tärkeä ja siihen pitää satsata. Nuorten vaikea tilanne heijastuu koko yhteiskuntaan ja se ei saa olla vain ongelmien ratkaisua vaan nimenomaan niiden ennaltaehkäisyä. Mitkään resurssit eivät riitä, jos tämän asian päästämme niin sanotusti räjähtämään käsiin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut Eurooppaan energia- ja talouskriisin. Nyt näemme konkreettisesti sen mitä tarkoittaa, kun ihmisen perustarvetta eli energiaa käytetään sodan välineenä. Myös tässä asiassa voimme Kankaanpäässä olla tyytyväisiä siitä, että energiayhtiömme on innovoinut ja investoinut energiatehokkuuteen. Kaukolämmöstämme merkittävä osa kerätään hukkaenergiasta ja hiekka-akkuprojekti on saanut paljon huomiota medioissa ympäri maailman. Tästä innovatiivisuudesta meidän kuuluu olla ylpeä. Samalla on myös syytä muistaa, että puhdas vesi on meille myös erittäin tärkeä luonnonvara. Vesivarannoistamme ja siihen liittyvästä tekniikasta huolehtiminen täytyy myös tulevina vuosina olla asia, jonka otamme tosissamme ja jossa teemme oikeita päätöksiä.

Poliittinen ilmapiiri on kaupungissamme mielestäni hyvä, keskusteleva ja yhteistyökykyinen. Puhallamme yhteen hiileen ja näemme tulevaisuuden haasteet melko samanlaisena. Tätä kuvastaa hyvin sekin, että kaupunginhallituksen ainoa äänestys käytiin latukoneen hankintavuodesta. Tässä asiassa sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä on kaupunginhallituksen äänestyksessä syntyneen esityksen takana. Myös muuten kaupunginhallituksen tekemät lisäykset ja tarkennukset saavat ryhmämme hyväksynnän. Sos.dem valtuustoryhmä kiittää kaupunginhallitusta, virkamiehiä ja muita valmistelijoita ja toivottaa ihan kaikille hyvää joulua, joululomaa ja rauhallista vuoden vaihteen aikaa.